5. FITMODA Fiteventy przeżywają aktualnie swoje pięć minut. W mediach społecznościowych pełno jest profili różnych osób, także celebrytów, promujących zdrowy tryb życia. Ma to wpływ również na branżę eventową, bowiem liczba organizowanych imprez sportowych znacząco wzrosła, ale też catering proponowany na przyjęcia coraz częściej nawiązuje do fitrozwiązań. Co to oznacza w praktyce? Lokalnie, a przede wszystkim zdrowo i ekologicznie. Tu większą wagę przywiązuje się do miejsca pochodzenia produktu, czyli produkty z ekologicznych upraw, czy do kuchni roślinnej. Takiemu cateringowi muszą oczywiście towarzyszyć odpowiednia oprawa, warsztaty o zdrowym odżywaniu czy np. zajęcia jogi. 6. LIVE COOKING Gotowanie na oczach gości lub przy ich udziale. Kiedyś live cooking był traktowany jako jeden z wielu elementów dobrej imprezy. Dziś to nierzadko główny punkt uroczystości, kiedy kucharz stanowi pewnego rodzaju atrakcję, a aktywne uczestnictwo gości pozwala na ich integrację. W ten sposób przygotowana potrawa bez wątpienia zostanie w pamięci na dłużej. Często sami goście mają możliwość wyboru składników, z których ma zostać przyrządzone danie, przyłączając się tym samym do przygotowywania części dań. To doskonały pomysł na integrację pracowników. 7. ŚNIADANIA Biznesowe i w przestrzeni publicznej. Coraz bardziej popularna forma spotkań, wymuszająca na kucharzach stworzenie czegoś więcej niż nieśmiertelnej jajecznicy. I nawet jeśli nadal są to kanapki, to mamy dziś do czynienia z nieco bardziej wymyślnymi składnikami, jak te z bagietki francuskiej i chleba z pełnego ziarna z szynką parmeńską, łososiem, serem pleśniowym, mozzarellą z pomidorem, salami dojrzewającym czy pastrami. Przy śniadaniach odbywają się spotkania z dziennikarzami, biznesowe wystąpienia, negocjacje i eventy w parkach, często z food truckami, choć nie tylko. Do przygotowania pysznych ciast zapraszane są gospodynie domowe, rolnicy przyjeżdżają z własnymi warzywami – im bardziej ubrudzonymi ziemią, tym lepiej – możemy skosztować mleka prosto od krowy, świeżo wypieczonego chleba itp. Śniadanie to ciągle niedoceniany posiłek w ciągu dnia, więc z radością obserwujemy rosnące zainteresowanie nim. Reasumując, propozycji podania cateringu jest nieskończenie wiele, a w każdym sezonie pojawiają się nowe trendy. Trzeba jednak pamiętać, że catering jest nieodłączną częścią eventu, i tak jak przygotowujemy się do realizacji wydarzenia, zaczynając od szczegółowego briefu, tak przygotowując ofertę cateringową, również powinniśmy wcześniej zrobić wnikliwe rozeznanie dotyczące oczekiwań klienta. Co istotne, jak w każdej branży, także tu znajdziemy pozycje klasyczne i ponadczasowe. Elegancka kolacja złożona np. z kremu z borowików z pieprzem cayenne i tymiankowymi grzankami i piersią z kaczki barbarie souse-vide, z sosem pomarańczowym, z kapustą pak-choi i pietruszkowym purée nigdy więc nie wyjdzie z mody. Podana w kopalni, kilkadziesiąt metrów pod ziemią, lub na dachu najwyższego wieżowca dostarczy gościom niezapomnianych wrażeń. ADRIANA PIEKARSKA // właścicielka marki Exclusive Event Ekspert z dziedziny event marketingu z 12-letnim doświadczeniem. Właścicielka największej na Śląsku agencji eventowej – Exclusive Event – oraz marki Event Marketing Institute. Finalistka konkursu Bizneswoman Roku, dwukrotna finalistka konkursu Osobowość Roku w branży Mice. Kobieta, która nie boi się wyzwań – łamie standardy, zaskakuje oraz serwuje niezapomniane emocje. Od lat skutecznie przekazuje swoją wiedzę zarówno podczas warsztatów szkoleniowych, jak i podczas konferencji branżowych, występując w roli prelegenta. Jej mottem życiowym jest paradoks dziecięcej energii: „Nie mam siły iść dalej, ale mogę pobiec”. NAPISZ DO AUTORKI: adriana@exclusive-event.pl Napływ zagranicznych pomysłów spowodował, że zatęskniliśmy za prostym jedzeniem. Prostym, ale niebanalnym. Niezwykłą sztuką jest przygotować coś zgodnie z „babciną recepturą”, by smak zachwycał jak kiedyś. Lokalne przysmaki to niejednokrotnie absolutne perełki. Restauratorzy prześcigają się w sposobie ich podawania. Świetny trend promujący naszą kulturę. Czy sprawdza się podczas eventów? Tak! Podpisujemy się pod nim obiema rękami. Partner wydania: 27
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwMjc0Nw==