Mówisz catering, myślisz… No właśnie. Jeszcze jakiś czas temu eventowi goście wymieniliby rosół i koreczki serowe, a na imprezie plenerowej kiełbasę z grilla. A dziś? Oczyma wyobraźni widzimy małe dzieła sztuki, które wyglądem, zapachem i sposobem podania pieszczą wszystkie zmysły. Zdecydowanie podejście do cateringu podczas eventów zmieniło się. Nie ma wątpliwości, że na lepsze. Dobrze zrealizowany event to dziś nie tylko lokalizacja, atrakcja, muzyka i pomysł. Wisienką na torcie jest obecnie serwowany catering. W Polsce od długiego czasu mamy już znakomitych szefów kuchni, którzy z powodzeniem mogliby nosić miano czarodziejów. Kuchnia balansuje dziś na pograniczu alchemii i czarnej magii. Nie boimy się eksperymentować i oczarowywać gości. Jedzenie na eventach nie służy już wyłącznie zaspokajaniu głodu zaproszonych gości, ale ma przede wszystkim ich zachwycić. Stare powiedzenie „przez żołądek do serca” nabrało nowego znaczenia. Co się zatem konkretnie zmieniło w zakresie cateringu? Można odpowiedzieć najpierw jednym słowem: świadomość. Świadomość tego, że catering ma olbrzymie znaczenie, przychodziła stopniowo. Teraz zarówno organizatorzy eventów, jak i ich klienci oraz goście wiedzą, jak ważna jest kwestia kulinarna podczas wydarzenia. Dziś cateringiem można „grać”. Może być on nawet atrakcją samą w sobie, jak np. live cooking czy wspólne gotowanie podczas warsztatów. Dzięki gotowaniu można zaprezentować firmę i sprawić, że będzie ona „gwiazdą wieczoru”. Obecnie trendy kulinarne będą coraz mocniej powiązane z samą koncepcją eventu, tworząc z nim jedną spójną całość. Coraz bardziej istotne jest podkreślenie (właśnie przez kulinaria) całej, tematycznej koncepcji imprezy. Należy to zrobić tak, by każdy uczestnik poprzez kubki smakowe mógł poznać zamysł organizatora oraz przeniósł się duchem i ciałem w inny wymiar. Im więcej w tym piękna i finezji, tym lepiej. Oczywiście bardzo ważne jest, aby tworzyć elastyczne menu, pozwalające personalizować ofertę dla klientów. Co zatem słychać na cateringowym rynku? PRZEZ ŻOŁĄDEK DO SERCA CATERING NA EVENT KIEDYŚ I DZIŚ Z artykułu dowiesz się: Jak obecne trendy kulinarne są powiązane z całościową koncepcją eventu. Jakie zalety ma wykorzystywanie food trucków na wydarzeniu. Kiedy warto zaserwować swoim gościom dania kuchni molekularnej i jak wykorzystać tzw. finger food do promocji swoich partnerów. Tekst: Adriana Piekarska fot. Exclusive Event Partner wydania: 25
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwMjc0Nw==