Partner wydania: wewnątrz namiotu. Najlepiej nadają się do tego nagrzewnice na olej opałowy z oddzielnym odprowadzaczem spalin, które wdmuchują ciepłe powietrze do środka namiotu. Ich liczba oraz moc zależy oczywiście od temperatury zewnętrznej oraz powierzchni namiotu. Pamiętać jednak trzeba, by rękawy wprowadzające powietrze znajdowały się w odpowiednio przygotowanych miejscach na odpowiednich wysokościach (najlepiej naprzeciwko siebie i blisko podłogi, ponieważ ciepłe powietrze samo będzie się unosić), niezastawione np. przez bufet czy elementy dekoracji. Tu warto skorzystać z profesjonalnej firmy, która zajmuje się ogrzewaniem powierzchni, lub bezpośrednio poprosić dostawcę namiotów, który na stałe współpracuje ze sprawdzoną firmą, by przygotował kompleksową ofertę. Zastanawiasz się, czy event w namiocie przy temperaturze -20°C na zewnątrz jest możliwy do zrealizowania, aby goście wewnątrz namiotu odczuwali temperaturę 20°C? Tak, to możliwe, tylko trzeba zaufać profesjonalistom. Zagospodaruj swoją przestrzeń Kolejną bardzo ważną kwestią jest rozplanowanie obszaru, czyli ustalenie odpowiednich miejsc na szatnie, toalety, zaplecze cateringu, VIP-roomy, sale projekcyjne czy też garderoby dla artystów. Najlepiej jak najwięcej elementów umiejscowić w centralnym namiocie, nie stawiając dodatkowych konstrukcji, łączonych namiotów, zwłaszcza tych różnych rodzajów, gdyż dochodzą nam wówczas dodatkowe, oddzielne powierzchnie do ogrzania, zasilane przez inne urządzenia. Wszelkie łączniki, otwory czy luki między plandeką a podłogą wychładzają powierzchnię namiotową. Najlepszym systemem do stosowania zimą jest zabudowa ścian wykonana z pleksi i umocowana w ścianach w tzw. specjalnych oknach, które zapewniają szczelność na ścianach bocznych. Do tego wyglądają bardzo elegancko, zwłaszcza gdy użyjemy transparentnych ścian wykonanych z przezroczystej płyty pleksi. Oczywiście, stosując odpowiednie systemy zabudowy targowej czy inne elementy dekoracyjne, uda się podzielić powierzchnię głównego namiotu, uzyskując w nim powierzchnię na szatnię czy garderobę. W przypadku zaplecza cateringu czy toalet warto jednak zastosować oddzielną przestrzeń. Najlepszym rozwiązaniem jest wydzielenie z głównej powierzchni namiotu, za pomocą dodatkowych ścian szczytowych, przede wszystkim zaplecza dla cateringu czy przestrzeni na szatnię oraz recepcję. Jeżeli nie zdecydujemy się na takie rozwiązanie, a jedyną możliwością będzie dostawienie namiotu dodatkowego i łączenie go z głównym, wówczas warto zastosować kolejne namioty czy też hale namiotowe tego samego producenta. Będzie on umiał odpowiednio, trwale i bezpiecznie je połączyć (w zasadzie każda firma produkująca namioty i hale namiotowe korzysta z innego, często nieznacznie różniącego się z zewnątrz systemu profili aluminiowych, który może wizualnie być bardzo podobny, ale próba jego odpowiedniego połączenia może okazać się nie lada wyzwaniem, a do tego może być kosztowna i pracochłonna). Każdy namiot, który planujemy wykorzystać w czasie eventu, powinien posiadać certyfikaty bezpieczeństwa, jak chociażby certyfikat na niepalność poszycia czy wytrzymałość konstrukcji przy odpowiednich nasileniach wiatru. Warto też upewnić się, że firma wynajmująca namioty posiada ubezpieczenie OC, i to nie tylko podczas imprez zimą, ale za każdym razem, gdy korzystamy z usług firmy, która wynajmuje namioty, hale namiotowe czy inne elementy, jak ogrzewanie, oświetlenie, nagłośnienie. Pomyśl o urozmaiceniach Jeśli uda nam się dobrać wszystkie te elementy, nie możemy zapomnieć o ważnych dodatkach, jak np. drzwi wejściowe (aluminiowe), dzięki którym umożliwimy swobodne wejście i wyjście naszym gościom przy minimalnej utracie ciepła (dodatkowo można zastosować mniejszy namiot wejściowy jako przedsionek, jeśli organizujemy imprezę na otwartej przestrzeni, gdzie jest duża szansa na silny wiatr). Kolejnym istotnym dodatkiem jest podsufitka, która przejmuje ewentualne skraplanie się wody przy powierzchni dachu namiotu. Zjawisko to występuje głównie przy dużych różnicach temperatur pomiędzy temperaturą w namiocie a temperaturą na zewnątrz. W momencie niezastosowania podwieszanego materiału może dojść do skroplenia, a wówczas uczestnik, na którego spadnie kropla, może mieć wrażenie, że namiot przecieka, a jest to tylko naturalne zjawisko wywołane dużą różnicą temperatur. Sytuacje może więc uratować zastosowanie podsufitki. Przygotowując event w plenerze, w którym użyjemy namiotu czy hali namiotowej, warto pamiętać też o odpowiednim przygotowaniu terenu – w warunkach zimowych nie można zapominać o jego odśnieżeniu. Co z podłożem? Ustawienie podłogi hali namiotowej na ubitym śniegu spowoduje jego stopnienie podczas imprezy, gdy namiot będzie ogrzewany. Może to doprowadzić do utraty stabilności podłogi namiotu. Każdy teren przed przyjazdem ekipy montażowej powinien być dla bezpieczeństwa odśnieżony, tak samo jak w trakcie eventu, gdy mamy do czynienia z dużymi opadami śniegu, Każdy namiot czy halę namiotową należy zimą ogrzewać. Możliwe do zastosowania są parasole grzewcze w formie tzw. słupów ognia lub grzybków grzewczych oraz ogrzewanie nadmuchowe. Dobór rodzaju ogrzewania zależy od powierzchni, jaką chcemy ogrzać, a także od oczekiwanych rezultatów. 30 know-how organizatora
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwMjc0Nw==